Traplift voor rolwagen
Rechte trap Trap met bocht Binnenbocht Smalle trap Steile trap Wenteltrap Buitentrap Rolwagen Zware personen
Trapliften worden meestal geplaatst voor een persoon met een mobiliteitsbeperking. Het kan hierdoor voorkomen dat er ook sprake is van een rolstoel. In dit artikel gaan we in op de traplift-mogelijkheden voor rolstoelgebruikers.
Leveranciers & merken
Foto | Aanbieder | Geschikt voor | Staat | Meer info |
Een traplift laten installeren voor een persoon met een rolstoel
Een traplift is een hulpmiddel dat parallel aan de trap wordt geïnstalleerd. Hiermee is het niet langer meer nodig om de trap lopend te gebruiken, maar zorgt de traplift voor het zware werk. Een traplift bestaat simpel gezegd uit niets meer dan een rail, een stoel en een elektrische aandrijving. Na het plaatsen van een traplift blijft er meestal nog voldoende ruimte over om de trap lopend te gebruiken.
Trapliften kunnen voor verschillende redenen worden geïnstalleerd, maar in de meeste gevallen is een mobiliteitsbeperking de aanleiding. Maar een mobiliteitsbeperking kan zich op verschillende manieren uiten, en in sommige gevallen is er ook sprake van een rolstoel. Veel mensen vragen zich dan ook af: Is het ook mogelijk een traplift te plaatsen voor een rolstoel? Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk, maar er zijn wel een aantal zaken om vooraf rekening mee te houden.
Waar op te letten bij het plaatsen van een traplift voor een rolstoel?
Voorafgaand is het een aanrader om een professional of erkend bedrijf in te schakelen voor een professionele kijk op de situatie. Maar wellicht ben je op dit moment al op zoek naar informatie om een inschatting te maken. Kort gezegd zijn er twee verschillende oplossingen:
- Het plaatsen van een ‘reguliere’ traplift (mogelijk wanneer de persoon zich kan verplaatsen vanuit de rolstoel)
- Het plaatsen van een plateaulift, waarmee de persoon met rolstoel en al naar boven wordt verplaatst.
Het plaatsen van een reguliere traplift voor een rolstoelgebruiker
Wanneer we het hebben over een ‘normale’ traplift, dan hebben we het over een installatie zoals eerder beschreven. De traplift beschikt hierbij over een stoel met armleuningen. Dit type traplift heeft eigenlijk altijd de voorkeur. De installatie is (ten opzichte van een plateaulift) minder ingrijpend, brengt veel lagere kosten met zich mee en laat ook nog voldoende ruimte op de trap over om deze lopend te gebruiken.
Het is hiervoor wel belangrijk dat de persoon met de mobiliteitsbeperking plaats kan nemen op de stoel van de traplift, zelfstandig of met hulp. Het overstappen naar de traplift is in deze situatie de belangrijkste factor om te bepalen of gebruik van de lift haalbaar is. Hier kan bijvoorbeeld een transferplank voor worden gebruikt. Tijdens een thuisadvies wordt er samen met een trapliftadviseur bepaald of een traplift mogelijk is en hoe deze eruit komt te zien.
Er zal hierbij altijd rekening worden gehouden met het inmeten van de zithoogte van de rolstoel. Zo kan bijvoorbeeld de opstaphoogte gelijk worden gemaakt aan de zithoogte. Daarnaast kan de traplift zo worden geplaatst dat er voldoende ruimte in de gang of overloop overblijft om een rolstoel te plaatsen.
Het plaatsen van een plateautraplift voor rolstoelgebruikers
Helaas is het niet bij iedereen mogelijk om vanaf de rolstoel plaats te nemen op de stoel van de traplift. Wanneer dit – zelfs met hulp van iemand anders – niet mogelijk is, is een plateautraplift vaak nog de enige overgebleven optie. Bij dit type traplift kan een rolstoel vanaf de vloer op een plateau worden gereden. Met de bediening op de lift is het vervolgens mogelijk om met rolstoel en al een nieuwe verdieping te bereiken.
Voor het plaatsen van een plateaulift is in veel gevallen wel een minimale breedte van 100 centimeter nodig. Dit type lift kan dan ook niet worden geplaatst op een smalle trap. Ter vergelijking: Een reguliere traplift kan al worden geplaatst op trappen vanaf 65 centimeter breed.
Een plateaulift zal over het algemeen ook hogere kosten met zich meebrengen dan een reguliere traplift.
Is een traplift veilig te gebruiken voor een persoon in een rolstoel?
Of er nu wordt gekozen voor een normale traplift of een plateaulift: Beiden bieden ze een veilige oplossing om een volgende verdieping te bereiken. Dit geldt ook voor rolstoelgebruikers.
Trapliften moeten namelijk voldoen aan strenge eisen en keurmerken. Bovendien zijn er extra opties om de traplift zo veilig mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een driepuntsgordel en een noodstop.
Zoals gezegd is het wel een aanrader om vooraf een goede inschatting van overstap van de rolstoel naar de traplift te maken. Wanneer dit niet op een veilige manier kan worden uitgevoerd, zijn er wellicht betere alternatieven dan het plaatsen van een traplift. Een professional kan je hierbij verder op weg helpen door middel van een adviesgesprek.